Skip to main content
Bæredygtig

Deleøkonomi

By October 28, 2022October 31st, 2022No Comments

Deleøkonomi er et socio-økonomisk system, der centrerer sig om mennesker, der deles om ressourcer. Konceptet deleøkonomi har de seneste år fået mere omtale og repræsenterer nu en af de klassiske forretningsforståelser. Allerede i 2019, var hver femte dansker (over 1 mio. borgere) aktiv i deleøkonomien – og det er kun vokset med hastige skridt siden.

Deleøkonomi er med andre ord kommet for at blive og er blevet en del af vores allesammens hverdag. Men hvad er deleøkonomi? Det kan du blive meget klogere på her. 

Hvad er deleøkonomi?

Når man snakker om deleøkonomi, handler det i bund og grund om, at man deles om materielle ydelser og/eller goder. Det foregår enten ved midlertidig leje eller fælles finansiering af disse fysiske aktiver. 

Eksempler på deleøkonomi kan være GoMore og AirBNB, men det kan også være (gen)salg af brugte ting og ydelser på fx DBA. Deleøkonomi findes altså i mange formater og størrelser – og derfor er der heller ikke én definition på, hvad deleøkonomi er. Begrebet er i konstant udvikling – det sker også i takt med, at der kommer flere og flere platforme og initiativer til. 

Platforme som giver mulighed for deleøkonomi, gør det altså muligt for personer at tjene penge på deres ting, som de ikke selv bruger – uden nødvendigvis at skulle sælge dem. Det er her platformen LendNow for eksempel kommer ind i billedet.

Desuden dækker deleøkonomi også over disse ydelser og formål:

Det vigtigste, du skal vide om deleøkonomi

  • Deleøkonomi hjælper med at skabe forbindelser mellem udlejere og købere ved hjælp af fx digitale platforme
  • Deleøkonomi kan hjælpe forbrugerne med at lave miljøvenlige valg
  • Deleøkonomi hjælper arbejdere med at generere en alternativ strøm af indtægt
  • Deleøkonomi bygger på kerneværdierne om tillid og medmenneskelighed

Deleøkonomiens opståen

Der er i de seneste par år kommet flere og flere virksomheder og organisationer, der slår sig på deleøkonomiens principper. Før i tiden måtte man sælge og udleje ydelser i aviser, på opslagstavler – eller ved at sprede ordet i lokalsamfundet. Modellen bag deleøkonomi er altså ikke ny, men øget tilgængelighed har gjort at det aldrig har været lettere som forbruger, aktivt at drage nytte af deleøkonimiens fordele. Udviklingen i den digitale verden har affødt deleøkomiens mange nye perspektiver og muligheder.  Og særligt sociale medier og andre digitale platforme, har åbnet dørene for, at alle personer kan deles om – og udveksle – ressourcer. 

Fordelene ved deleøkonomi

Som du nok kan fornemme, så er der mange fordele ved deleøkonomi. Deleøkonomi har transformeret markedet. Det tilgodeser ikke kun os, som forbrugere, men det hjælper også planeten. Og så byder deleøkonomien på frihed og fleksibilitet, hvor begge parter i udvekslingen kan drage nytte af de økonomiske fordele. 

Deleøkonomi kan fremme social og miljømæssig bæredygtighed

Konceptet deleøkonomi bygger på bæredygtige forretningsmodeller. Deleøkonomi taler ind i en socialt ansvarlig og bæredygtige fobrugsmentalitet. Skriver man deleøkonomi ind i den klima- og miljømæssige bæredygtighed, så åbner deleøkonomi for muligheder, hvorpå man mere effektivt kan udnytte og genbruge ressourcer. Når vi øger samfundets ressourceeffektivitet, så mindskes behovet for at vi skal udvinde nye ressourcer. 

Det bryder med brug-og-smid-ud-kulturen og derfor kan man sige at deleøkonomien kan være med til at ændre vores forbrugsmønstre, som i sidste ende kan have positive effekter på miljøet. 

Kunne du tænke dig at tænke mere bæredygtighed ind i din hverdag, så læs vores blogindlæg med enkle tips til en bæredygtig hverdag

Deleøkonomi er altså et frisk pust til det kapitalistiske system, der gør bæredygtig forbrugerkultur overskueligt for den almindelige forbruger. Desuden kan deleøkonomien også være med til at fremme den sociale samhørighed i lokalområder – og ved deleøkonomi kan alle være med og deltage i transaktioner og udvekslinger. 

Deleøkonomi hos LendNow

LendNow tilbyder en smart platform, som hjælper udbydere og brugere med at komme i kontakt med hinanden. LendNow fremmer altså lokale delefællesskaber, og giver mulighed for at deleøkonomien kan blomstre. 

Står du og skal slå græs – men gider du ikke bruge penge på at købe en helt ny græsslåmaskine? Så kan du både låne eller selv tilbyde udlejning af alt fra trailer til haveredskaber i appen. Det kan også være du har brug for flyttehjælp eller hjælp til malerarbejde – du kan også bare tilbyde din hjælp som handyman til alverdens opgaver. Kort fortalt, så kan du nemt låne eller udleje alverdens ydelser eller produkter via LendNow’s app. 

Uanset hvad du mangler, så er vores platform lige præcis løsningen for dig. Her kan du nemt og sikkert oprette en annonce – og lade folk byde ind på netop den opgave, eller det produkt, du gerne vil udleje.